[...] nie musi mieć odniesienia do stężenia cholesterolu endogennego DiMarco DM i wsp. wykazali, iż konsumpcja 3 jajek dziennie zmniejsza LDL oraz zwiększa HDL (a przecież jajka zawierają dużą ilość tłuszczu, w tym cholesterolu) w tych samych badaniach DiMarco DM i wsp. nie odnotowano wpływu zjadania 3 jajek na stężenia tlenku trimetyloaminy (TMAO) z [...]
[...] zestawu. 3. Olimp Creatine Xplode 500g Zaawansowana mieszanka aż 6 form kreatyny od firmy Olimp to silny konkurent wśród stacków na rynku suplementów diety. Xplode nie zawiera monohydratu, co jest sporym plusem dla osób unikających tej formy, ze względu na możliwe działanie nasilające gromadzenie wody. Co więcej, firma wskazuje na to, że w [...]
[...] z badań opublikowanym w „International Journal of Exercise Science” (Samantha M. Dolezal, Derek L. Frese, Tamra L. Llewellyn ) lekkoatleci wykonywali program zawierający: boje dynamiczne, poprawa mocy, boje podstawowe, ćwiczenia uzupełniające. 3-4 x w tygodniu, rotując ćwiczenia górnej i dolnej części ciała przez 12 tygodni. [...]
[...] wiemy, iż większość SAA na rynku jest sfałszowana, bardzo często trafia się również hormon wzrostu, w którym wcale nie znajduje się rhGH (apteczny testosteron, co prawda zawiera deklarowane stężenie, ale jest go o wiele za mało w 1 ml – w pojedynczej iniekcji z reguły nie przekracza się kilku ml mieszanki na oleju). Zgony w kulturystyce W [...]
[...] badań nad nowotworami” https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/014/079/original/5-15.pdf?1475239695 https://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/kasze-gryczane-zawierajace-glifosat-grozny-pestycyd/7d0rzgz Jose V. Tarazona,corresponding author1 Daniele Court-Marques,1 Manuela Tiramani,1 Hermine Reich,1 Rudolf Pfeil,2 Frederique [...]
[...] grzybów stanowią barierę, a nawet odrębne środowisko regulujące funkcjonowanie całego ustroju. Ocenia się, że te organizmy stanowią 1.5-2 kg masy człowieka, a ich genom zawiera nawet 100 razy większą liczbę genów niż genom człowieka. Niestety, początkowo nic o tym nie wiedziano, a dopiero w 2018 r. odkryto, iż już po 24 godzinach od podania [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
[...] składników. Jest świetnym składnikiem diety jarskiej, zalecanej, jeżeli ktoś chce zrezygnować z mięsa. Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne, a ich mięso zawiera również wiele kwasów omega-3, witamin i minerałów. Większość ryb ma co najmniej 20 gramów białka w 100 gramach mięsa, to bardzo duża ilość, jeżeli chodzi o proporcje. [...]
[...] wydajność umysłową. Arnold kładł duży nacisk na spożywanie odpowiednich ilości tłuszczów, szczególnie ryb. Polecał pstrągi, makrele i łososia. Błędnie uważał, iż tylko soja zawiera wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, [...]
[...] składowe i ich działanie, możemy z nich stworzyć zestawy, które odpowiednio wpływać będą na poprawę naszej kondycji. Zestaw ECONO Podstawowy zestaw suplementów, który zawiera produkty mające znaczący wpływ na funkcje wytrzymałości mięśniowej. Całość uzupełnia kompleks witamin i minerałów dla sportowców, który podtrzyma parametry [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
[...] silne działanie regenerujące, jak i wspomagające budowę masy mięśniowej, co z resztą potwierdzają osoby stosujące produkt. 7. IHS Iron Recover 900g Recover to suplement zawierający wyselekcjonowany zestaw aminokwasów, których działanie przyczynia się do szybszego powrotu do pełni sił po treningu. Co więcej, wykazuje działanie zmierzające w [...]
Ma znaczenie, co zjadasz każdego dnia. Nie chodzi tylko o ilość energii (kilokalorii), ale też o proporcje tłuszczów, węglowodanów i białek. Decydujące znaczenie ma też kinetyka węglowodanów, czyli to jak szybko dany cukier pojawia się we krwi lub w np. w wątrobie (celowo upraszczam to zagadnienie, ponieważ skrobia podlega bardziej złożonym [...]
[...] nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-6. W 100 g oliwy z oliwek znajduje się: 73,3 g kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają 68,97 g 13,5 g kwasów nasyconych (kwas [...]
[...] mógłbym na ten temat napisać małą książkę, a nie krótki artykuł. W mniejszym stopniu przytaczam ewidentne oszustwa, z jakimi masz do czynienia, kupując żywność. To nie zawiera E, więc jest dobre! Przykro mi, ale producenci wcale nie muszą używać kodu E! Wiele osób uważa, iż chemiczne dodatki do żywności są niezmiernie szkodliwe dla zdrowia. [...]
We współczesnym świecie problemem jest często nadmiar informacji lub celowa dezinformacja. Zdarzają się też osoby wprowadzające w błąd nieświadomie, po prostu piszące tak, jak „im się wydaje” lub bazujące na kiepskiej jakości opracowaniach. Dlatego warto krytycznie przyjrzeć się kilku, często powielanym na siłowniach poradom. Mówi się, że: „Od [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Amfetamina – pierwszy raz synteza związku pochodnej amfetaminy nastąpiła w roku 1887. Siarczan amfetaminy – synteza w roku 1927. Wprowadzono ją do obrotu w 1932 roku (patent). Smith, Kline & French wprowadziło w latach 30’ XX wieku do obrotu benzedrynę w postaci inhalatora w postaci 325 mg roztworu amfetaminy z dodatkami. Podsumowanie Biorąc [...]